Hírek

Elkészült a ravatalozó!

2015. 09. 23. 10:47   
Ünnepélyes keretek között átadtuk a felújított ravatalozó épületét...

Amikor egy családban házat építenek, akkor meghívják a rokonokat, barátokat, ismerősöket, hogy együtt dolgozzanak rajta, majd együtt örüljenek, ha elkészült. Amikor egy település épít, felújít közösen valamit, akkor családok és nemzedékek, egy egész közösség örül annak, ha elkészül.

Régóta tervezgettük, hogy rendbe tennénk, helyreállítanánk a ravatalozót, pályáztunk rá háromszor is, de nem nyertünk. Kilátásban sem volt a közeljövőben pályázati lehetőség arra, hogy a ravatalozó felújítására támogatást nyerjünk, így 2004 őszén a képviselő testület úgy döntött, hogy önerőből újítja fel az épületet.

A régi épület még az 1960-as években épült, az akkori elvárásoknak megfelelően. A felújítások az évtizedek folyamán elmaradtak, csak a szükséges javítások valósultak meg. A terveket 2008-ban elkészíttettük, és csak álmodni mertünk évekig arról, hogy eljön az a nap, amikor ott állhatunk majd együtt a szépen felújított épület előtt.

Ezt az épületet egy kicsit mindenki magáénak érzi, hiszen „sajnos” talán már mindenki állt itt, vagy saját hozzátartozója, vagy ismerőse temetésén. Mindenki azt szeretné, ha méltó körülmények között búcsúzhatna el hozzátartozójától, ismerősétől, ha a körülmények úgy adódnak.

 

Eljött hát ez az idő is, az épület gyönyörű, méltó az utolsó búcsúhoz, méltó a helyhez, és ékköve a temetőnek. Sajátunknak érezhetjük, hiszen mindenkié, legyen az katolikus vagy református vallású, vagy polgári szertartást kérő.

Ha madártávlatból nézzük az épületet, akkor az épület egy keresztet szimbolizál, a tervező erre is gondolt, hogy szimbolizálja a helyet.  

Az épület megfelel a kor követelményeinek, hiszen a ravatalozó helyisége mellett külön teremben működik a hűtő, van 2 illemhely, az egyik a mozgáskorlátozottaknak, feljáróval. Külön helységet biztosítottunk a temetésben részt vevő dolgozóknak a temetéshez szükséges eszközök elhelyezéséhez. A ravatalozó felújításának összköltsége 12.790.381,- Ft volt. A kivitelezést 100 %-ban az önkormányzat finanszírozta.

Közmunka programban lefestettük a temetőben a kerítést, a padokat, lehetőségeinkhez mérten próbáljuk a rendet fenntartani, természetesen ehhez a lakosság segítségét is kérjük a továbbiakban. Hiányzik még a kerékpár tároló, a locsoló kannák elhelyezésére alkalmas állvány, a jövőben ezt is megvalósítjuk.

Köszönöm tehát mindenki elkötelezett munkáját! Kérem, hogy óvjuk együtt továbbra is a mi ravatalozónkat, és kérek mindenkit, figyeljünk oda, mindenki vigyázzon rá, hogy ilyen szép állapotban maradjon meg a jövő nemzedéke számára is.

A Ravatalozó felújításának részleteit ide kattintva tekintheti meg >>